HTML

Új Szemlélet

Az Új Szemlélet csoport a közösségi munka és a radikális szociális munka eszmeiségét ötvöző szakmai műhely és akciócsoport, amely 2010-ben A szociális munka etikai kódexe megújításának apropójából jött létre. E kettős funkciót betöltve célunk hosszú távú. Szakmai műhelyként szeretnénk teret biztosítani a szociális szférát érintő kérdések megvitatásának, cselekvési stratégiák kidolgozásának. Akciócsoportként pedig arra törekszünk, hogy a szakma és a közvélemény figyelmét felhívjuk a kirekesztettek helyzetére, és egy olyan szakmai közösséget hozzunk létre, amely képes is és mer is kiállni a rászorulókért. Az Új Szemlélet csoport decentralizált, azaz vezetővel nem rendelkező független szervezet, tagjai szociális munkások. Honlap: www.ujszemlelet.blog.hu Elérhetőség: ujszemlelet@gmail.com The Új Szemlélet (New Approach) group is a professional workshop and action group fusing the spirit of community work with radical social work, formed in 2010 with regard to the renewal of the Social Worker’s Code of Ethics. In view of this twofold function, our aims are long term. As a workshop we would like to give a forum to the discussion of social questions and the development of strategies. As an action group our goal is to call the attention of the social profession and the members of the society to the situation of the excluded - and also to built up a professional community that is able to and dare to stand out to the excluded. Új Szemlélet is a decentralized, independent organization, its members are social workers. E-mail: ujszemlelet@gmail.com

Friss topikok

  • Ferencz Norbi: Ha tudjátok mikor szemetelnek az emberek, miért nem akkor állítotok oda rendőröket...miért kell a ... (2012.01.03. 20:24) A józsefvárosi alkotmánysértőknek
  • szocmunkas: A blog linkjét elhelyeztem a blogomon utólagos engedelmetekkel: szocialismunkas.freeblog.hu/archi... (2011.12.29. 10:35) Írd alá, köszönjük!

2020.07.15. 18:02 ujszemlelet

Lau Ka-tung, az első hongkongi szociális munkás, akit az egyik tüntetésen szociális munkásként való kiállása miatt ítélt el a kínai rezsim

Lau Ka-tung egy hongkongi szociális munkás, aki aktív résztvevője a demokráciáért kiálló mozgalomnak.

Ka-tung nem tudott részt venni a Törvényhozó Testületbe (Legistlative Council-LeCo) való választásokon, ahogy eredetileg tervezte, mivel egyéves börtönbüntetését töltötte, amire a szociális munkás etikai kódex által is megfogalmazott kötelességének teljesítéséért ítélte el a bíróság (az ottani jogrend szerint “a rendőrség tisztviselőjének akadályozásáért” lett elítélve).

Börtöncellájában Ka-tung a hit legyőzhetetlenségére emlékeztette a hongkongiakat. Ka-tung még a börtön falainak fogságában is nyiltan kitartott a szociális igazságosságért tüntetők mellett.

Ez Ka-tung Hongkong lakosságához intézett levele:

Lau Ka-tung vagyok, az élet védelme mellett elkötelezett, elszánt szociális munkás. A jogállam Hongkongban halott.  A bíróság a politikai csalók eszközévé vált. Hongkong, mint állam megszűnt, olyannyira, hogy egy társadalmi konfliktusban villámhárítóként részt vevő szociális munkás is egy év letöltendő szabadságvesztésre van ítélve – az óvadék ellenében való szabadulás lehetőségét sem hagyva meg számára.

Különböző becslések egyhangúlag állítják: a tavalyi ELAB-ellenes mozgalom indulásától számítva kb. 50 szociális munkást tartóztatott le a rendőrség. Az én esetem csak a jéghegy csúcsa és a kezdet. A jelenlegi rendszer logikája szerint azt, hogy szociális munkás kötelességem végzése közben kerültem szembe a rendőrséggel, úgy fogják első lépésben megbosszulni, hogy elveszítem a  szociális munkás hivatás gyakorlását lehetővé tevő szakmai jogosultságomat, amire a szociális munkás szak elvégzésével tettem szert. Remélem, a Szociális Munkás Nyilvántartó Testület kiáll értem – ennek a szervnek nyolc választott és hét kinevezett tagja van. Remélem, körmük szakadtáig védeni fogják álláspontom jogosultságát. Amennyiben bármi szabályellenes történik a Nyilvántartó Testületbe való választás során, az egész szociális szektor elesik, és nem lesz remény a feltámadásra.

A nemzetbiztonságól szóló törvény nemsokára életbe lép. A tüntetések folytatása a zsarnoksággal való szembenézés és konfrontáció árán is az egyetlen kiút a hong kongiak számára. A választásokon való részvétel is az ellenállás formája, de az ellenállás nem merülhet ki ennyiben. Bosszantó, hogy a dolgok alakulása keresztbe tett eredeti tervemnek: a  június 17-i választásokon való indulásom bejelentésének.

Mindenesetre remélem, hogy lesznek majd, akik emlékeznek a nagy szociális megmozdulásokra, melyeken Hongkong keresztülment. Hongkong többet akar a 35+ mandátumnál a Törvényhozó Testületben, de a 35+ elkötelezett képviselő komoly fegyvertényként lesz jelen.

Esélyeim a Törvényhozó Testületi választásokon való indulásomra kicsik, de néhány ismerősöm a szociális szakmából biztosan indulni fog. Jóllehet teljes bizalmam van a szociális jóléti választótestületben, őszintén remélem, hogy mindannyian eszünkben tartjuk az Öt Követelést és ez a választás az általános szavazójoghoz vezető út is lesz egyben, amiért Hongkong egy egész generációja már nagy árat fizetett.

Végül, de nem utolsó sorban: sok szociális munkás, hivatásos segítő, orvos, nővér és lelkész vett részt a Mozgalom humanitárius támogatásában. A belátható jövőben a zsarnokség folytatni fogja azok üldözését, akik szakmai tudásukkal is támogatják a mozgalmat. Jelenleg a fellebbezés benyújtása az egyik útja tiltakozásom folytatásának, küldetésemet védelmezni fogom és a szociális munkában való hitem megingathatatlan.

Annak ellenére, hogy börtönben vagyok, bízom benne, hogy a Hongkongiak nem adják fel. Az ELAB-ellenes mozgalomnak nincs vége. A Törvényhozó Testületi választás a tiltakozások hadszínterének egyike a Hongkong felszabadítására irányuló régóta fennálló törekvésünknek. Arra vágyom, hogy viszatérhessek veletek a csatatérre, és győzelmünk egyik tanúja lehessek.

Szociális munkás társak, legyetek szociális munkások egészen a végsőkig.

Tiltakozó társak, tiltakozzatok egészen a végsőkig.

 

Forrás: Lau Ka-tung Facebook profilja.

 

kapcsolódó: https://gnews.org/243102/?fbclid=IwAR2P1eTX14OJ9GMgNwAvnthniRh05TdN0ZitL3pVyjI3GelhirlDZHEh9LI

Szólj hozzá!

Címkék: szolidaritás Hongkong Ka-tung radikális szociális munka


A bejegyzés trackback címe:

https://ujszemlelet.blog.hu/api/trackback/id/tr2616007452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása