HTML

Új Szemlélet

Az Új Szemlélet csoport a közösségi munka és a radikális szociális munka eszmeiségét ötvöző szakmai műhely és akciócsoport, amely 2010-ben A szociális munka etikai kódexe megújításának apropójából jött létre. E kettős funkciót betöltve célunk hosszú távú. Szakmai műhelyként szeretnénk teret biztosítani a szociális szférát érintő kérdések megvitatásának, cselekvési stratégiák kidolgozásának. Akciócsoportként pedig arra törekszünk, hogy a szakma és a közvélemény figyelmét felhívjuk a kirekesztettek helyzetére, és egy olyan szakmai közösséget hozzunk létre, amely képes is és mer is kiállni a rászorulókért. Az Új Szemlélet csoport decentralizált, azaz vezetővel nem rendelkező független szervezet, tagjai szociális munkások. Honlap: www.ujszemlelet.blog.hu Elérhetőség: ujszemlelet@gmail.com The Új Szemlélet (New Approach) group is a professional workshop and action group fusing the spirit of community work with radical social work, formed in 2010 with regard to the renewal of the Social Worker’s Code of Ethics. In view of this twofold function, our aims are long term. As a workshop we would like to give a forum to the discussion of social questions and the development of strategies. As an action group our goal is to call the attention of the social profession and the members of the society to the situation of the excluded - and also to built up a professional community that is able to and dare to stand out to the excluded. Új Szemlélet is a decentralized, independent organization, its members are social workers. E-mail: ujszemlelet@gmail.com

Friss topikok

  • Ferencz Norbi: Ha tudjátok mikor szemetelnek az emberek, miért nem akkor állítotok oda rendőröket...miért kell a ... (2012.01.03. 20:24) A józsefvárosi alkotmánysértőknek
  • szocmunkas: A blog linkjét elhelyeztem a blogomon utólagos engedelmetekkel: szocialismunkas.freeblog.hu/archi... (2011.12.29. 10:35) Írd alá, köszönjük!

2012.05.16. 01:38 ujszemlelet

Nem bűnös! Alkotmányvédő! - Sajtóközlemény

Nem bűnös! Alkotmányvédő!

(Halogatásnak nincs helye!)

 

Társunknak, Ferencz Norbertnek 2012. május 17-én (csütörtökön) 10 óra 30 perckor folytatódik másodfokon „büntetőügye”.

Helyszín: Markó u. 27. (Fővárosi Törvényszék) I. em. 75.

 

Mint ismeretes, a józsefvárosi kukázást tiltó rendelet ellen 2011. március 10-én, radikális szociális szakmai akciót hajtottunk végre, mely során több, az Új Szemlélethez tartozó szociális munkást és szimpatizánst állítottak elő, majd ítéltek el szabálysértésért, és részesítettek figyelmeztetésben.

 

A figyelemfelhívó-tiltakozó szakmai akciónk egyik szervezőjét, azonban hatósági rendelkezés elleni izgatás bűncselekményével vádolták meg, és első fokon 3 év próbára bocsátották.

 

Most a Főügyészség indítványozza az eljárás felfüggesztését, ugyanis az Alkotmánybíróság állásfoglalása egy igen hasonló (gyakorlatilag teljesen azonos) rendelet kapcsán annak alkotmányellenességét állapította meg abban, hogy a kukázást tiltó rendelet magyar állampolgárokat hátrányosan különböztet meg, valamint hogy a rendeletet megalkotó önkormányzati testület „túllépett jogalkotó hatáskörén”.

 

Ahogyan az Alkotmánybíróság érvelt:

 

„Ez a cselekmény – például, ha a guberáló a talált holmikat összeszedi és elviszi – nem jár szükségképpen együtt a környezet szennyezésével, ezért általában és önmagában a környezetvédelem, köztisztaság szempontja nem indokolja a guberálás szankcionálását.”

 

Most az a valódi kérdés, hogy a Törvényszék hagyja-e halasztani az ügyet és ezzel kollégánkat megbélyegzi a bűnös jelzővel, vagy felmenti, és végleg pontot tesz a szemétháború végére.

 

Sajnos Kocsis Máté hajléktalanügyi referens – aki VIII. kerületi polgármester és a hajléktalanság kriminalizációjának aktív támogatója – a mai napig nem kért bocsánatot az érintett, hátrányosan megkülönböztetett emberektől, köztük kollégáinktól és a többi előállított tiltakozótól sem. Az amúgy jogász végzettségű hajléktalanügyi referens súlyosan téved, amikor azt állítja, hogy „nincs hajléktalan kérdés, közrendvédelmi kérdés van”. Szerintünk lakáspolitika nincsen. Üres, használaton kívüli lakások azonban ezerszám vannak.

 

Mi csak ismételni tudjuk a szociális szakma állásfoglalását, miszerint Norbi és a szakmai akció minden egyes résztvevője: „szakmánk etikai kódexének, a szociális munka szakmai értékeinek és normáinak megfelelően viselkedett”.                                                                            

Új Szemlélet

Budapest, 2012.05.15.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://ujszemlelet.blog.hu/api/trackback/id/tr1004515645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.